Orvosi kifejezések szótára – daganatellenes terápia kapcsán

orvosi kifejezésekMegérteni az orvosunk által használt orvosi kifejezéseket, valódi kihívást jelenthet. Összegyűjtöttük a leggyakrabban használt kifejezéseket és jelentésüket, hogy segítsük az eligazodást az orvosi nyelvezetben a vizitek és a terápia során.

 

 Orvosi kifejezések Orvosi kifejezések magyarázata
Rák A rákbetegségek közös jellemzője a szervezet kontrollja alól kiszabadult sejtosztódás, az erekbe való bejutás, majd a keringésből kilépve és egyes szervekben (pl. tüdő, máj stb.) való megtelepedés után az áttétek kialakulása.
Tumor / Daganat A tumor kifejezés szó szerint „duzzanatot” jelent, a szervezet megváltozott sejtjeinek burjánzásából származó szövetszaporulat. Lehet jóindulatú (benignus), vagy rosszindulatú (malignus).
Malignus tumor Jelentése rosszindulatú daganat. Egy daganat rosszindulatúsága abban nyilvánul meg, hogy beszűri a környező egészséges szöveteket, szerveket, és a nyirok- és véráram útján a szervezet távoli részeibe áttéteket (metasztázis) ad, és kiújulásra hajlamos.
Metasztázis Jelentése áttét. A szervezet különböző helyein fellépő olyan rákos daganat, amely az eredeti, elsődleges daganatból származik, és onnan a nyirok- és vérpályákon keresztül szóródik szét a szervezet különböző szerveibe. Kialakulhat a daganatos szerv körüli nyirokcsomókban (ezek az ún. regionális áttétek) vagy távoli szervekben, mint pl. tüdőben, májban, csontokban, agyban, ahova az erek által jutnak el.
Onkológia Az orvostudománynak daganatokkal foglalkozó ága.
Kemoterápia A rákos daganatok sejtpusztító vagy sejtszaporodást gátló gyógyszerekkel történő kezelése.
Célzott terápia A molekuláris patológia egyre több olyan jelátviteli utat ismer meg, melyek szerepet játszanak a daganat növekedésében vagy az áttétek kialakulásában. A célzott terápia a jelátviteli rendszer gátlásával képes a daganat további növekedését meggátolni.
Sugárterápia Lényege: nagy energiájú sugárzás irányítása és leadása adott testrészre. A sugárzás elpusztítja a rákos sejteket és/vagy akadályozza azok további szaporodását.
Malnutríció Jelentése alultápláltság. Olyan kóros állapot, ami az energia és/vagy egy illetve több lényeges tápanyag hiányát jelenti. Előfordulása a daganatos betegek körében nagyon gyakori (20-80%). Az alultápláltság ránézésre nem állapítható meg, nem csak soványként lehet valaki alultáplált! (Pl. vas-, kalcium-, fehérjehiány).