A hányinger és émelygés okai és kezelése

Táplálkozás daganatos betegként: Gyakori kérdések és dietetikusi válaszok

Hányinger, mint a kemoterápia mellékhatása

„Vastagbél daganatom van. Az első kemoterápiás kezelést még jól bírtam, de most a második után jelentkeztek a mellékhatások (hányinger és hasmenés), ami miatt nem tudok rendesen enni. Félek, hogy a további kezeléseknél még rosszabb lesz. Mit tehetek, hogy megelőzzem?”

Dietetikus válasza:

Dietetikusként azt javaslom, hogy kis mennyiségben magas kalória- és magas fehérjetartalmú élelmiszereket fogyasszon. Amennyiben ebből is csak keveset képes megenni, akkor már gyógyszertárban kapható speciális élelmiszer fogyasztása is szükséges.

A férjem émelyeg az édes ízektől, mióta kezelésekre jár. Nem tudom belediktálni a tápszert. Mit csináljak?”

Dietetikus válasza:

Az édes ízű termékek mellett létezik olyan por alapú speciális élelmiszer is, amely sós ételbe belekeverhető, és az étel ízét jelentősen nem változtatja meg. A tejfölösen habart ételekhez például kiválóan alkalmazható. Az új termék elérhetőségével kapcsolatosan keresse fel kezelőorvosát. A termékekkel való főzés és diétás tanácsadás miatt hívja bizalommal a Nutricia Diétás Tanácsadóját.

A kemoterápia befejeződött, de a beteg étvágya nem tért vissza. Mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy az étvágy helyreálljon?”

Dietetikus válasza:

Amennyiben a beteg étvágya a kemoterápia következtében romlott meg, lassan, hetek múltán tér vissza. Sokszor már az a tudat is segít, hogy nem kell több kezelésre menni. Az étvágy javulását a szabad levegőn tartózkodás, a testi-lelki jó közérzet, harmónia segítheti, de átmenetileg étvágyjavítót is lehet alkalmazni. Ha néhány héten belül nem múlik el az étvágytalanság és a testsúly nem kezd gyarapodni, érdemes az onkológus kezelőorvossal beszélni róla, és megkeresni az okát.

A gyorsabb lábadozás és a hatékonyabb kalóriabevitel érdekében fordulhat táplálkozási szakemberhez, dietetikushoz. Amennyiben úgy érzi, nem tud eleget enni, nincs ereje főzni, orvosa speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert (köznapi nyelvén „tápszert”) írhat fel Önnek, amelyeket teljes vagy kiegészítő táplálékként fogyaszthat, akár normál ételekhez keverve, változatos módon.

Promóciós kód: ONS20PHAPAT39HU  Lezárás dátuma: 2021.05.04.

Kérdése van?

Kérdezze Ön is dietetikus szakértőnket!

NUTRICIA Tanácsadó Szolgálat: 
06 80 223 223
(ingyenesen hívható munkanapokon 9-16 óra között)

Vagy írjon üzenetet