Szondatáplálás betegségek esetén

Táplálkozás daganatos betegként: Gyakori kérdések és dietetikusi válaszok

„Milyen lehetőségek vannak, ha átmenetileg vagy tartósan nem tudok táplálkozni?”

Dietetikus válasza:

Amikor a szájon keresztüli evés és az ivás is nehézségekbe ütközik, akkor sem szabad elkeseredni, nem kell attól félni, hogy hosszú távon kellemetlen éhséget vagy szomjúságot fog érezni. Szerencsére ezekben az állapotokban is segít az orvostudomány. Az orvosok táplálást segítő eszközök behelyezésével és ezen keresztüli táplálással biztosítják a betegek számára az elegendő tápanyag- és folyadékmennyiséget. Ezt a táplálási módot nevezzük a köznyelvben szondatáplálásnak.

A szondák (azaz a táplálást segítő eszközök) ideális esetben vékony, puha, bőrbarát csövek (kinézetileg a szívószálra hasonlítanak). Vannak olyan betegek, akik a szonda mellett szájon keresztül is táplálkozhatnak, de vannak olyan állapotok is, amikor a nyelés annyira nehezített, hogy az orvos nem javasolja a szájon keresztüli táplálkozást, mert nem biztonságos.

A szondatáplálásra addig van szükség, amíg a nyelési nehezítettsége fennáll, vagy addig, amíg az a betegség meg nem gyógyul, ami miatt az orvos a szondatáplálást elrendelte.

Az otthoni szondatáplálásban részesülő beteg segítséget kérhet ingyenes otthonápoló szolgálattól az ország teljes területén: 06 80 223 223.

Szondatáplálás fül-orr gégészeti műtét után

„Fül-orr-gégészeti nagyműtét előtt állok, az orvosom szerint a műtét után nem fogok tudni táplálkozni. Ő a PEG-et ajánlotta, mit tanácsol?”

Dietetikus válasza:

Mindenképpen fogadja el az orvosa tanácsát, a PEG-en keresztül a teljes táplálást megoldhatja és teljes életet élhet.

Promóciós kód: ONS20PHAPAT39HU  Lezárás dátuma: 2021.05.04.

Kérdése van?

Kérdezze Ön is dietetikus szakértőnket!

NUTRICIA Tanácsadó Szolgálat: 
06 80 223 223
(ingyenesen hívható munkanapokon 9-16 óra között)

Vagy írjon üzenetet