Speciális élelmiszerek („tápszerek”) fogyaszthatósága

Táplálkozás daganatos betegként: Gyakori kérdések és dietetikusi válaszok

Speciális élelmiszerek ételallergia esetén

„Az onkológus tápszert írt fel, de elfelejtettem neki mondani, hogy lisztérzékeny vagyok. Létezik gluténmentes iható tápszer is?”

Dietetikus válasza:

Igen, a legtöbb „tápszer” (aminek hivatalos neve speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer) gluténmentes. Mindenesetre jelezze kezelőorvosának a lisztérzékenységet, hogy biztos gluténmentes terméket írjon fel Önnek.

„Van tejcukormentes tápszer is? Daganatos beteg vagyok és tejcukor-érzékeny, ezért fontos nekem, hogy ne legyen benne laktóz.”

Dietetikus válasza:

Igen, tejcukormentes „tápszerek” (hivatalos nevükön speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek) is elérhetőek Magyarországon. Jelezze kezelőorvosának a laktózérzékenységet, mielőtt „tápszert” ír fel.

Három éves gyermekem daganatos beteg, itthon vettem csak észre, hogy a tápszerre az van írva, hogy 3 és 6 éves kor közötti alkalmazása fokozott figyelmet igényel. Ez pontosan mit jelent? Jó lesz ez neki?

Dietetikus válasza:

A gyermekének nagy valószínűséggel olyan mértékben növekedett meg a tápanyagigénye, hogy a gyermekeknek szánt termék nem lenne elegendő. Ezért abban a mennyiségben, amit az orvos meghatározott a gyermeke számára a felnőtteknek szánt termékből, biztonságosan alkalmazható.

Tápszert írt fel az onkológusom. Ki is váltottam, de nem esik jól, nincs étvágyam.

Dietetikus válasza:

Az orvos azért írja fel a „tápszereket” (hivatalos nevén speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert), hogy segítsen Önnek a jobb tápláltsági állapot elérésében, de csak akkor tudják kedvező hatásukat kifejteni, ha elegendő mennyiségben és megfelelő ideig fogyasztják.

A „tápszerek” ajánlott napi mennyisége függ az adott termék energia- és fehérjetartalmától. Amennyiben nincs étvágya, és a nagyobb mennyiség elfogyasztása gondot jelent Önnek, jelezze azt orvosának, aki magasabb tápanyagtartalmú, és így kisebb napi elfogyasztandó mennyiséget tud Önnek felírni.

Legyen bátran kreatív a felhasználásban, annak érdekében, hogy étvágygerjesztő ételek látványával és kóstolásával pozitívan tudja befolyásolni az étvágyát: fogyasztás előtt hűtse le, keverje pudinghoz, gyümölcsjoghurthoz, banánturmixhoz, kakaóhoz. Kisétkezésre müzlit is készíthet a speciális élelmiszerrel, vagy például tejberizst. Nyáron kis műanyag pohárban lefagyasztható és fagylaltként is fogyasztható! Receptötletek >

Promóciós kód: ONS20PHAPAT39HU  Lezárás dátuma: 2021.05.04.

Kérdése van?

Kérdezze Ön is dietetikus szakértőnket!

NUTRICIA Tanácsadó Szolgálat: 
06 80 223 223
(ingyenesen hívható munkanapokon 9-16 óra között)

Vagy írjon üzenetet