A fogyás okai és kezelése

Táplálkozás daganatos betegként: Gyakori kérdések és dietetikusi válaszok

A daganat és annak kezelése szinte mindig együtt jár a betegek fogyásával. A kritikus mértékű fogyás azonban a tápláltsági állapot gyors romlásához vezethet, ami veszélyezteti a daganatellenes terápia sikerességét. Nagyon fontos ezért, hogy időben felismerjük a romló tápláltsági állapot jeleit, és táplálásterápia segítségével biztosítsuk a szervezet gyógyulásához elengedhetetlen tápanyagokat. A legfőbb gyakorlati kérdéseket és válaszokat gyűjtöttük össze e témával kapcsolatban.

Miért fogy a daganatos beteg?

Dietetikus válasza:

A folyamatot a daganat által termelt anyagok indítják el, amelyek étvágytalanságot, megváltozott ízérzést és ételundort okoznak. A kezelések következtében is gyakori az étvágytalanság, hányinger, nyálkahártya-gyulladás, romlik az emésztés, felszívódás, ami szintén ahhoz vezet, hogy nem tud eleget enni a daganatos beteg, ezáltal a tápláltsági állapota romlik. Pedig éppen megnövelt energia- és tápanyagbevitelre lenne szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a gyógyuláshoz szükséges tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok rendelkezésre álljanak!

A táplálásterápia segíthet abban, hogy fedezzük a szervezet tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-szükségletét, megteremtve ezáltal a sikeres terápia egyik alapfeltételét.

Túlsúlyos beteg kérdése a fogyásról

„Úgyis dundi/túlsúlyos voltam, most legalább fogyok! Ön szerint van veszélye ennek a szemléletnek daganatos betegség esetén?”

Dietetikus válasza:

A daganatellenes terápia nem a fogyókúra ideje! A daganatsejtek méretüktől függetlenül hatnak az anyagcserére, elvonják a szervezettől a számukra szükséges energiát és tápanyagokat.

A gyógyulás sikeréért fokozott figyelmet kell ilyenkor fordítani a kiegyensúlyozott táplálkozásra, hogy az elvont energiát és tápanyagokat pótolni tudjuk, és ezáltal elkerüljük a hiányállapotok kialakulását.

Amennyiben a szervezet tartalékai felemésztődnek, „túlerőbe” kerül a vesztés, émelynek súlyos következményei komolyan veszélyeztethetik a terápia sikerét. Emiatt különösen fontos, hogy minél előbb jelezze kezelőorvosának a fogyást és kérje a segítségét. Kezelőorvosa táplálásterápia elrendelésével fogja megállítani a fogyást.

Hogyan állítható meg a fogyás?

„Pár hónapja gyomorrákot állapítottak meg nálam. 10 nap múlva lesz a műtétem, és már most is 6 kg-ot fogytam. Félek, hogy a műtétre legyengülök. Mit tehetek, hogy megállítsam a fogyást?”

„Édesapám most jött ki a kórházból, ahol tüdődaganat miatt műtötték. Régen sokat kertészkedett, aktív volt, most meg sokat fogyott és feltűnően gyenge. Hogyan tudnék segíteni?”

Dietetikus válasza:

Ha valaki nem szándékosan 5-10%-át elveszítette testtömegének (pl. 65 kg-os nő 3–6, 5 kg-ot fogyott), vagy ha a testtömeg indexe (BMI = kg/m) 18,5 alatt van (pl. 1,78 m magas és 55 kg), a fogyás mértéke már komoly veszélyt jelent, amit kezelni kell. Ezekben az esetekben a táplálásterápia mielőbbi megkezdése javasolt!

Sajnos daganatos betegeknél a fogyás nagy részben az izomból történik (akár 70%-ban). Emiatt különösen fontos, hogy minél előbb jelezze kezelőorvosának a fogyást és kérje a segítségét. Kezelőorvosa táplálásterápia elrendelésével fogja megállítani a fogyást.

Cikkajánló FOGYÁS témakörben:

Promóciós kód: ONS20PHAPAT39HU  Lezárás dátuma: 2021.05.04.

Kérdése van?

Kérdezze Ön is dietetikus szakértőnket!

NUTRICIA Tanácsadó Szolgálat: 
06 80 223 223
(ingyenesen hívható munkanapokon 9-16 óra között)

Vagy írjon üzenetet