A szájszárazság, nehéz nyelés okai és következménye

Táplálkozás daganatos betegként: Gyakori kérdések és dietetikusi válaszok

Nehéz nyelés sugárterápia következtében

„Most kezdem a sugárterápiás kezelést nyálmirigydaganat miatt. A betegektől hallottam, hogy szájszárazság, nyelési nehezítettség miatt a táplálkozással gondok lehetnek. Mit tanácsol, mit tehetnék?”

Dietetikus válasza:

Kezelőorvosa felírhat Önnek gyógyszertárban kapható, magas kalóriatartalmú terméket (speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert), amivel átvészelheti ezt a nehéz időszakot.

Szájszárazság és fogyás daganatos betegként

„Sugárkezelés után vagyok. Szájszárazság és nyelési nehezítettség miatt csak pürésített ételt és folyadékot tudok enni, inni már hetek óta. Sajnos sokat fogytam. Mit tehetek, hogy megállítsam a fogyást?”

Dietetikus válasza:

Önnek is a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszert ajánlom, ezzel kiegészítheti a táplálását, így megfelelő kalória- és fehérjebevitel mellett a fogyás is megállítható.

„A műtét után nehézzé vált rágás és nyelés hogyan javítható?”

Dietetikus válasza:

A megfelelő mennyiségű táplálékbevitel nagyon fontos, ezért javasolt minden étkezés megtartása (3 fő étkezés: reggeli, ebéd, vacsora és 2 kis étkezés: tízórai, uzsonna), sőt akár a napi étkezések számának gyarapítását is kipróbálhatja (pl. utóvacsora).

Ne keseredjen el, ha egy-egy alkalommal kisebb mennyiségű táplálékot tud csak megenni, hiszen ha naponta többször étkezik, akkor sikerülni fog a napi javasolt mennyiséget elfogyasztania.

Pépes, puha, könnyen rágható, tápláló ételeket célszerű választani. Ne legyen túl fűszeres és nagyon meleg sem az étel, hogy ne izgassa a nyálkahártyát. Lehetőség szerint csak evés után fogyassza el a nagyobb mennyiségű folyadékot, közben csak kisebb kortyokat igyon, amivel elősegíti a nyálkahártya nedvesen tartását. Az evés közben elfogyasztott nagyobb mennyiségű folyadék hamar okozhat teltségérzetet.

Amennyiben hagyományos táplálékkal nem tudja fedezni szükségletét, forduljon orvosához, aki speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert (köznapi nyelvén „tápszert”) írhat fel Önnek. Ezek fogyasztása kiegyensúlyozott és változatos táplálást tesz lehetővé, akár önmagában, akár hagyományos ételekhez, italokhoz keverve.

Promóciós kód: ONS20PHAPAT39HU  Lezárás dátuma: 2021.05.04.

Kérdése van?

Kérdezze Ön is dietetikus szakértőnket!

NUTRICIA Tanácsadó Szolgálat: 
06 80 223 223
(ingyenesen hívható munkanapokon 9-16 óra között)

Vagy írjon üzenetet