Táplálásterápia és „tápszerek”

Táplálkozás daganatos betegként: Gyakori kérdések és dietetikusi válaszok

Táplálásterápa elrendelése

A betegségek következtében kialakult kóros tápláltsági állapot (pl. alultápláltság) jelentős probléma a daganatos betegek kezelése során. A legyengült szervezet, valamint az alapvető tápanyagok hiánya az egyes daganatellenes kezelések sikeres kimenetelét kedvezőtlenül befolyásolja, illetve növeli a kezelések során kialakult mellékhatások előfordulási gyakoriságát és súlyosságát.

Amennyiben hagyományos ételekkel nem biztosítható a szükséges mennyiségű energia és tápanyag, vagy alacsony a testtömeg vagy jelentős mértékű a fogyás, az orvos táplálásterápiát rendelhet el.

Az orvos azért rendeli el táplálásterápiát, hogy megelőzze a súlyos alultápláltság kialakulását és javítsa a jelenlegi tápláltsági állapotot. A táplálásterápia során az orvos olyan gyógyszertárban kapható, speciális, gyógyászati célra szánt, „tápszer” fogyasztását fogja javasolni, amely a csökkent étvágy mellett is biztosítja a szervezet számára a megfelelő mennyiségű energiát, tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

Táplálásterápia esetén tápszer felírása

„Megtudtam, hogy daganatom van. Fogytam 3 kg-ot. Onkológusom tápszert írt fel. Tessék mondani, mi ez?”

„Az orvosom felírta nekem a tápszert és azt mondta, hogy igyak 1-2 palackkal naponta. Szeretném megkérdezni, hogy mik azok a tápszerek és miért lesz jó nekem, ha naponta megiszom a javasolt mennyiséget?”

Dietetikus válasza:

Azok számára, akik alultápláltak vagy az alultápláltság kialakulása szempontjából veszélyeztetettek (pl. alacsony a testtömegük, vagy sokat fogytak, vagy nagyon kevés ételt képesek elfogyasztani) az orvos táplálásterápiát rendelhet el. Ezekben az esetekben gyógyszertárban kapható, speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer (közismertebb nevén tápszer) fogyasztását javasolja az orvos.

Ez egy gyógyászati célra szánt élelmiszer, mely összetételénél fogva segít a betegeknek a tápanyagok fedezésében. Ezek a termékek, már kis mennyiségben is (2-4 dl) magas energia- és tápanyagtartalommal rendelkeznek. Rendszeres fogyasztásukkal javítható a tápláltsági állapot és az erőnlét.

Ha a beteg nem képes az orvos által meghatározott tápanyagokat a normál étrenddel elfogyasztani (pl. étvágytalanság, nyelési probléma vagy egyéb ok miatt), a megfelelő speciális élelmiszer („tápszer”) segíthet fedezni a szükséges tápanyagokat, ezáltal hozzájárulhat a gyógyulási folyamathoz.

A tápszerek összetétele

„Daganatos betegségem van, az onkológus tápszert írt fel. Szeretném tudni, hogy miből készülnek a tápszerek?”

Dietetikus válasza:

A „tápszerek” hivatalos neve már speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek. A Magyarországon elérhető speciális élelmiszerek („tápszerek”) között megtalálhatók olyanok, melyek minőségi alapanyagokból készülnek. Sokan azt hiszik, hogy ez egy mesterséges táplálék, ezért idegenkednek tőle. Valójában ezek az élelmiszerek elsősorban tehéntejből, illetve joghurtból, növényi olajokból és növényi kivonatokból állnak, és vitaminok, ásványi anyagok hozzáadásával készülnek.

„Mi a különbség a tápszerek és az étrend-kiegészítők között?”

Dietetikus válasza:

A tápszer és az étrend-kiegészítők között az egyik legnagyobb különbség, hogy a tápszereket beteg emberek számára, az étrend-kiegészítőket pedig egészségesek számára fejlesztik ki.

„Van mellékhatása a tápszernek?”

Dietetikus válasza:

A tápszer nem gyógyszer, hanem egy speciális élelmiszer. Amennyiben táplálékérzékenysége vagy -allergiája van, beszélje meg orvosával, mielőtt felírja önnek.

„Hogyan igyam ezt a tápszert? Orvosom írta ki, de nem tudom, hogyan szedjem. Megittam reggeli előtt és émelygek, hányingerem van.”

Dietetikus válasza:

A tápszert, ami egy speciális élelmiszer, célszerű két étkezés között, fogyasztás előtt lehűtve, több részletben, lassan kortyolgatva meginni. Hígíthatja is, sőt, italokba és ételekbe keverve is fogyaszthatja.

Speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer

„Édesanyámnak melldaganata van. Régen tápszert kapott a kezelőorvosától, amikor fogyott, és azt egész nap szépen lassan elkortyolgatta. Most meg speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer feliratot látok a címkén. Erről még nem halottam. Mi ez?”

Dietetikus válasza:

Mindkét esetben ugyanarról a termékről van szó, ugyanaz az összetétele, csak a termékkategória neve változott.

Promóciós kód: ONS20PHAPAT39HU  Lezárás dátuma: 2021.05.04.

Kérdése van?

Kérdezze Ön is dietetikus szakértőnket!

NUTRICIA Tanácsadó Szolgálat: 
06 80 223 223
(ingyenesen hívható munkanapokon 9-16 óra között)

Vagy írjon üzenetet