Speciális diéták daganatos betegségben

Táplálkozás daganatos betegként: Gyakori kérdések és dietetikusi válaszok

Melyik speciális diétát válasszam?

„Olvastam az interneten, hogy a daganatra jó a ketogén diéta, a léböjt kúra, a makrobiotikus étrend. Teljesen összezavarodtam, kinek higgyek, mit tanácsol?”

Dietetikus válasza:

Az interneten csak megbízható, hiteles forrásból származó írást szabad elfogadni! A táplálkozástudomány mai állása szerint ezek a divatos  diéták felboríthatják az anyagcserét. Az egészséges táplálkozás mellett speciális élelmiszert javasolnék. Kérdezze meg az orvosát, dietetikusát. látogassa meg internetes írásainkat.

„Ha eszem, nem táplálom-e vele a daganatot is?”

Dietetikus válasza:

Tudományos kutatások igazolták, hogy a daganatsejtek elvonják a gazdaszervezettől a számukra szükséges anyagokat, tápanyaghiányt okozva ezáltal a betegséggel küzdő szervezetben. Amennyiben nem tápláljuk megfelelően a beteget, a fogyás és a kialakult hiányállapotok miatt gyakran nem végezhetőek el a gyógyuláshoz szükséges kezelések, a szervezet saját védekező mechanizmusai legyengülnek, egyben romlik a beteg életminősége is. A kiegyensúlyozott táplálkozás tehát elengedhetetlen része a gyógyulásnak.

„Daganatot diagnosztizáltak nálam. Az interneten utána olvastam, hogy ilyenkor hogyan kellene táplálkoznom. Találtam sokféle ajánlást. Egy barátnőm erősen javasolja a léböjt tisztító kúrát, amiben csak folyékony zöldség- és gyümölcsturmixokat ihatnék. Mit javasol, vágjak bele?”

Dietetikus válasza:

Ahhoz, hogy a daganatos betegséggel felvegyük a harcot, jó tápláltsági és erőnléti állapotra van szükségünk. Ezt az erőnléti állapotot csak úgy tudjuk elérni, ha megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz juttatjuk a szervezetünket. Amikor eszünk, lehetőleg gyakrabban, kis adagokban, magas kalória- és fehérjetartalmú ételeket fogyasszunk. A léböjt kúrában nem jut a szervezet olyan létfontosságú tápanyaghoz, mint pl. a fehérje, ami elengedhetetlen egy gyógyulási folyamatban.

Cikkajánló SPECIÁLIS DIÉTÁK témakörben:

Promóciós kód: ONS20PHAPAT39HU  Lezárás dátuma: 2021.05.04.

Kérdése van?

Kérdezze Ön is dietetikus szakértőnket!

NUTRICIA Tanácsadó Szolgálat: 
06 80 223 223
(ingyenesen hívható munkanapokon 9-16 óra között)

Vagy írjon üzenetet