Az étvágytalanság és fáradékonyság okai és kezelése

Táplálkozás daganatos betegként: Gyakori kérdések és dietetikusi válaszok

Étvágytalanság kemoterápia esetén

„Kemoterápia kezelés alatt étvágytalanná, fáradékonnyá váltam. A kezelőorvosom elmondta, hogy jó lenne, ha nem kellene emiatt a kezelést megszakítani. Mit tehetek, hogy javuljon az étvágyam, erőnlétem?”

Dietetikus válasza:

Jelezze a tüneteket a kezelőorvosának, aki felírhat majd Önnek kis mennyiségben is nagy kalóriatartalmú, gyógyszertárban kapható terméket (speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert), és ennek rendszeres fogyasztásával az erőnléti állapotát megtarthatja, és végigvihető lesz a kezelés.

Fáradékonyság ellen mit tehetek?

„Két gyermekes családanya vagyok, vastagbéldaganat miatt most kezdődnek a sugárkezelések, és félek attól, hogy nem fogom tudni ellátni a családomat. Hogyan őrizhetném meg az erőmet a kezelések alatt?”

Dietetikus válasza:

Bármi tünetet észlel, maradéktalanul jelezze azt kezelőorvosának. Jó, ha tudja, hogy a kezelőorvosa felírhat Önnek egy gyógyszertárban kapható terméket (speciális gyógyászati célra szánt élelmiszert), aminek a fogyasztása segíti majd a kezelések alatt.

„Kemoterápia alatt állok, fáradékony vagyok, nincs étvágyam, de még nem fogytam. Hogyan táplálkozzam?”

Dietetikus válasza:

Ahhoz, hogy ne csökkenjen a súlya, gyakran egyen és keveset. Az a kevés viszont tartalmas legyen, kalóriában és fehérjében gazdag. Amennyiben úgy tapasztalja, hogy nem tudja elfogyasztani a korábban megszokott ételmennyiséget, jelezze orvosának, aki a táplálásterápia lehetőségeit figyelembe véve speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert (köznapi néven tápszert) javasolhat Önnek, mely kis mennyiség elfogyasztásával magas kalória- és fehérjebevitelt tesz lehetővé.

Promóciós kód: ONS20PHAPAT39HU  Lezárás dátuma: 2021.05.04.

Kérdése van?

Kérdezze Ön is dietetikus szakértőnket!

NUTRICIA Tanácsadó Szolgálat: 
06 80 223 223
(ingyenesen hívható munkanapokon 9-16 óra között)

Vagy írjon üzenetet