Gyakori kérdések a táplálásterápiáról és a speciális élelmiszerekről

gyakori kérdésekKérdése merült fel a táplálásterápiával, vagy a gyógyászati célra szánt élelmiszerekkel kapcsolatban? Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat. További kérdéseivel forduljon orvosához, vagy kérdezze dietetikusunkat

Mit jelent a táplálásterápia a rákbetegségben?

Betegségek, így pl. a rákbetegségek esetében is, a kezelés szerves része lehet a táplálásterápia. A táplálásterápia első lépéseként étrendmódosítást javasolnak az orvosok és a dietetikusok a kedvezőbb tápláltsági állapot elérésére. Ha az étrendmódosítás nem elegendő a testtömeg növelésére, vagy a testtömeg csökkenés megállítására, akkor speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszereket fog javasolni az orvos. Hogy a diéta vagy a speciális élelmiszer kap nagyobb hangsúlyt a táplálásterápiában, az attól függ, hogy milyen a betegség súlyossága, illetve hogy mennyire alultáplált valaki.

Mik azok a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek?

A speciális élelmiszerek egyrészt olyanok, mint a mindennapos élelmiszerek, másrészt olyanok, mint a gyógyszerek. A mindennapos élelmiszerekhez olyan szempontból hasonlítanak, hogy jó minőségű élelmiszerekből készülnek, pl. tejből, növényi olajokból és pontosan tudjuk az energia- és a tápanyagtartalmukat. Ugyanakkor az egyes speciális élelmiszerek olyanok is, mint a gyógyszerek, hisz az orvos rendeli el a fogyasztásukat és az orvos fogja meghatározni, hogy melyik speciális élelmiszer a legmegfelelőbb az adott betegségben.

A betegeknek a dietetikusok és a gyógyszerészek is javasolhatnak speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert, mert ők is jól ismerik azok összetételét és tudják, hogy melyik speciális élelmiszer a legjobb az adott betegségben, de a végső döntést mindig a kezelőorvos fogja meghozni.

Emiatt a dietetikusok és a gyógyszerészek gyakran konzultálnak az orvosokkal, és elmondják a javaslataikat. Végül a kezelőorvos fogja elrendelni a táplálásterápiát, és ő fogja felírni a megfelelő speciális élelmiszert.

Miből készülnek a gyógyászati célra szánt élelmiszerek?

A különböző speciális élelmiszerek, különböző alapanyagokból készülnek.

  • A legtöbb tejfehérjéből, mert ez egy nagyon jól hasznosuló, kiváló minőségű fehérje a szervezet számára, mivel az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amire szüksége van a szervezetnek.
  • Zsiradékokból általában olyan zsiradékot tartalmaznak, melyek nélkülözhetetlenek a szervezet számára, pl. növényi olajokat, illetve néhány speciális élelmiszerben halolaj is van.
  • A szénhidrát tartalmuk általában maltodextrin. Ez egy olyan cukorfajta amely nem olyan édes, mint a szacharóz (a szacharóz az a cukor, amit a mindennapokban használunk, pl. a tea ízesítésére), ezért többet tudunk belő fogyasztani, anélkül, hogy kellemetlenül édesnek éreznénk. Tartalmazhatnak tejcukrot (laktóz) is a speciális élelmiszerek, ezért akinek kellemetlen tünetei vannak a tejcukor fogyasztása után, azok kerüljék a laktóz tartalmú speciális élelmiszereket. A speciális élelmiszer csomagolásán mindig fel van tüntetve, hogy az adott termék tartalmaz-e tejcukrot.
  • Továbbá a speciális élelmiszerek tartalmazhatnak vitaminokat és ásványi anyagokat is, valamint egyéb hasznos tápanyagokat pl. arginint (aminosav), amely kedvező a sebgyógyulás szempontjából.

Mikor fogyasszunk gyógyászati célra szánt élelmiszert?

Ha több kalóriát és tápanyagot igényel a szervezetünk, mint amennyit képesek vagyunk elfogyasztani normál élelmiszerekből – mivel úgy érezzük, hogy a fizikai befogadó képességünk határán vagyunk – akkor segítenek a speciális élelmiszerek.

A speciális élelmiszerek magasabb energia- és tápanyagtartalommal rendelkeznek, mint a normál élelmiszerek, ezért ha csak kis mennyiséget (300 ml-t) képesek vagyunk elfogyasztani, már az is jelentős energiával és tápanyagokkal látja el a szervezetünket.

Az orvosok általában akkor javasolják számunkra a speciális élelmiszerek fogyasztását, ha nagyon alacsony a testtömegünk, vagy még a normál tartományban van ugyan, de elkezdett csökkenni (pl. több mint 5%-kal csökken a testtömegünk, 3-6 hónapon belül), és félő, hogy előbb vagy utóbb soványak, majd nagyon soványak leszünk. Néha a műtétek előtt vagy után is elrendelhet az orvos speciális élelmiszert, azért, hogy minél előbb jobb tápláltsági állapotba kerüljünk, mert akkor kevesebb a műtéti komplikáció, és lerövidíthető a kórházi tartózkodás hossza is. A speciális élelmiszerek magas energia- és fehérjetartalmú, általában tejcukormentes (kivéve néhány speciális élelmiszer), értékes vitamin és ásványi anyag tartalmú készítmények, melyek már viszonylag kis mennyiségben is segítik fedezni a megnövekedett tápanyagigényt.

Milyen mennyiségben fogyasszunk speciális élelmiszereket?

Ha alacsony a testtömegünk, vagy elkezdtünk fogyni, akkor a normál étkezés mellett kb. 500 kcal energiával kellene többet fogyasztanunk naponta ahhoz, hogy meg tudjuk állítani a fogyást, és szükség esetén növeljük a testtömegünket. Napi plusz 500 kcal energiafogyasztással kb. 2 hét alatt lehet 1 kg testtömeg növekedést elérni.

A speciális élelmiszereknek különböző lehet az energiatartalmuk, ezért a magasabb kalóriájúból legalább 300 ml-t, az alacsonyabból kb. 600 ml-t szükséges elfogyasztanunk naponta.

A magas fehérje tartalmú speciális élelmiszerek (fehérjére vonatkoztatott energia %-os megoszlása nagyobb mint 20 energia %, vagy 100 ml speciális élelmiszer fehérjetartalma megközelíti vagy meg is haladja a 10 grammot), segítenek a vázizom-tömeg megőrzésében és növelésében. A magas fehérjetartalmú speciális élelmiszerekből kb. 400 ml-t fog az orvos javasolni számunkra.

Mennyi ideig fogyasszunk speciális élelmiszereket?

A speciális élelmiszerek fogyasztása addig szükséges, amíg el nem érjük az ideális testtömegünket, azaz a BMI (body mass index) értékünk nem lesz 20 és 25 kg/m² között. Attól függően, hogy mennyire voltunk alultápláltak, minimum 1 hónapos, de akár 3-6 hónapos fogyasztásra is szükségünk lehet, de a terápia idejét mindig az orvosa határozza meg.

A saját BMI értékünket az alábbi képlet segítségével tudjuk kiszámítani:


Javasolt határértékek:

BMI klasszifikáció BMI (kg/m²) határértékek
Soványság (alultápláltság) <20.0
Megfelelő testtömeg 20 – 25
Túlsúly >25.00