Étvágytalanság és táplálkozási nehézségek rákbetegségben

étvágytalanságÉtvágytalanság esetén is, annak érdekében, hogy szervezetének megadja a megfelelő támogatást a daganatellenes kezelések ideje alatt és elősegítse felépülését, a legfontosabb, hogy szervezetét a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza.

Mit tehetek étvágytalanság esetén?

Testsúlyának megőrzése és szervezete napi energiaigényének biztosítása nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy szervezete át tudja vészelni a daganatellenes kezelés időszakát. Az alábbi praktikus ötletek reméljük segítségére lesznek az étvágytalanság leküzdésében.

  • Egyen kisebb adagokat és gyakrabban!
  • Csökkentse az étkezés alatt a folyadékfogyasztást, inkább az étkezések között igyon!
  • Egyen többet, amikor csak kedve van hozzá; van akinek jobb az étvágya a reggeli órákban.
  • Mindig legyen kéznél valami nassolni való, ha hirtelen megjönne az étvágya.
  • Próbálja ki a hígabb ételeket, folyadékokat (pl. leves vagy gyümölcslé) a szárazabb ételek helyett.
  • Válasszon magas energiatartalmú ételeket, mint pl. tejszínhabos gesztenyekrém, mogyorókrém.

Amennyiben erőfeszítései ellenére sem tudja a szükséges minőségű és mennyiségű táplálékot elfogyasztani, akkor a személyre szabott táplálásterápia megkezdéséhez keresse fel orvosát!

Mit tehet, ha más ízeket, és más szagokat érez?

Az étvágyának, ízérzékelésének vagy szaglásának átmeneti megváltozása miatt a daganatellenes kezelés ideje alatt gondot okozhat az eddig kedvelt élelmiszerek és mennyiségek elfogyasztása, ami korábban természetes volt. Némely élelmiszerek kevésbé tűnhetnek étvágygerjesztőnek, mint korábban, ennek eredményeképpen kevesebbet is fogyaszthat belőlük. A nem megfelelő táplálkozás azonban kedvezőtlenül hat a gyógyulásra!

Az alábbiakban néhány gyakorlati tanácsot gyűjtöttünk össze. Amennyiben erőfeszítései ellenére sem tudja a szükséges minőségű és mennyiségű táplálékot elfogyasztani, akkor a személyre szabott táplálásterápia megkezdéséhez keresse fel orvosát!

  • Válasszon olyan ételeket, melyeknek az Ön számára kellemes illatuk és kinézetük van.
  • Ha a korábban kedvelt ételnek most furcsa vagy más íze van, hagyja ki az étkezésből, és válasszon helyette olyat, aminek az íze megfelelő.
  • Használjon – de mértékkel – szószokat, önteteket, hogy fokozza az ételek ízét.
  • Csökkentse az ételszagot azáltal, hogy lefedi az ételeket főzés alatt, bekapcsolja az elszívót, vagy ablakot nyit.
  • Tálalja az ételeket szobahőmérsékleten.

Ha nem változik az állapota, kérje orvosa tanácsát, aki a táplálásterápia keretein belül speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert és étvágyjavító gyógyszert ír fel Önnek.