Étvágytalanság és fogyás rákbetegségben

étvágytalanságA szervezet anyagcseréje daganatos megbetegedésben megváltozik és gyakori jelenség az étvágycsökkenés és az étvágytalanság. Ezen változásokat előidézheti a szervezet tumorra adott válasza, a daganatellenes terápia mellékhatásai, bizonyos kiegészítő gyógyszerek, vagy mindezek kombinációja.

 

Étvágycsökkenés lehetséges okai

A kezelés olyan mellékhatásai, mint a hányinger, hányás és ízérzékelés megváltozása, időszakosan eredményezheti az étvágy csökkenését vagy a megfelelő mennyiségű tápanyag bevitelének nehézségét vagy képtelenségét, étvágytalanságot. Mindezeket a tüneteket maga a daganat is előidézheti.

Az aggodalom és stressz is vezethet a étvágytalansághoz.

A daganat felfedezésekor jelentkező félelem a terápia mellékhatásaitól teljesen természetes. Mindenki felteszi magában a kérdést: „Borzasztóan fogom magam érezni?” „Ki fog hullani a hajam?” „Leszek valaha még egészséges?” Ezen félelmek megértése és megfelelő kezelése megkönnyíti Ön és szerettei számára, hogy megbirkózzanak az Ön előtt álló feladatokkal.

 

Az étvágytalanság nem kívánt hatása: a fogyás

A fent említett hatások eredményeként a daganatos betegek egy részének nehézséget okoz, hogy elegendő mennyiségű és minőségű táplálékot vegyen magához, mely előbb vagy utóbb veszélyes mértékű testtömeg-vesztéshez vezethet.

Tápláltsági állapota jelentősen befolyásolhatja terápiája kimenetelét, ezért nagyon fontos, hogy ebben az időben ne fogyjon, tartsa meg eredeti súlyát még akkor is, ha egyébként fogyni szeretne. Nem ez a megfelelő időpont a fogyókúrázásra!

A daganatos megbetegedéskor fellépő fogyás ugyanis sejtszinten indul el, és szinte törvényszerűen bekövetkező folyamat (a daganatos megbetegedések 40-85%-ában tapasztalható). Az eredeti testtömeg 5%-ának elvesztése azonban már veszélyes lehet, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a daganatellenes terápia hatékonyságát!