Amikor a fogyás már veszélyes mértékű

veszélyes fogyásTapasztalatok szerint a daganatos betegség felfedezését követően, orvosuk tanácsára nagyon sokan áttérnek egy egészségesebb, tudatosabb táplálkozásra, amely sok esetben súlyvesztéshez vezet. A fogyás veszélyét fokozzák a rákellenes terápiák gyakori mellékhatásai (hányás, hányinger, étvágytalanság, ételundor, stb.), de a betegség felismerésével járó aggodalom és stressz is az étvágy csökkenéséhez vezethet.

A fogyásról, őszintén

A kezdeti néhány kilogramm eltűnésének a legtöbben, főleg ha a kezelés megkezdésekor túlsúllyal rendelkeztek, még örülnek is, és úgy érzik, hogy ez a gyógyulásuk része, és kontrollálni tudják a folyamatot. A daganatos megbetegedéskor fellépő fogyás azonban sejtszinten indul el, és szinte törvényszerűen bekövetkező folyamat (a daganatos megbetegedések 40-85%-ában tapasztalható).

Az eredeti testtömeg 5%-ának elvesztése azonban már veszélyes lehet, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a daganatellenes terápia hatékonyságát!

Ez kevésnek, szinte jelentéktelennek tűnhet, pedig kutatások bizonyítják, hogy már az ilyen mértékű fogyás is negatívan befolyásolhatja a daganatellenes kezelést.

A fogyás következményeként nem csak általános gyengeség alakul ki, hanem a létfontosságú szervek működése is csökken. Romlik a szív- és légző izmok ereje, nehezül a légzés és csökken az oxigén-ellátás. Ez egy 60 kg-os személy esetén -3 kg-ot, egy 80 kg-os személynél -4 kg-ot jelent. Már ekkora fogyás is veszélyezteti a kezelés eredményességét!

Mit tegyen, ha rövid időn belül 3-4 kg-ot fogy?

Amennyiben rövid időn belül 3-4 kg fogyást észlel, feltétlen jelezze orvosának, dietetikusának, vagy hívja a telefonos tanácsadás vonalat (06 80 223 223). Ne várja meg, amíg a folyamat már nehezen megállítható, vagy negatívan befolyásolhatja terápiájának kimenetelét!

Tanácsadás:
e-mail: tanacsadas@nutricia.hu
telefon: 06 80 223 223