Kemoterápia… Hogyan lehet egy kemoterápiás kezelésre készülni? Kálmán Mártát, a Nutricia Dietetikai Tanácsadását ellátó dietetikusát havonta 300 daganatos beteg keresi meg hasonló kérdésekkel. Kálmán Márta már 15 éve segít válaszokat találni a betegek kérdéseire.

A legtöbb daganatos beteg akkor keres meg, ha már megbeszélték kezelőorvosukkal, hogy milyen kezelést fognak kapni a továbbiakban. Mindenkinek kicsit más jellegű tanácsra van szüksége, ezért először megkérdezem tőlük, hogy milyen fajta daganatos betegségük van, mennyi volt a testsúlyuk a megbetegedés előtt, fogytak-e és ha igen, milyen ütemben.

Kemoterápia előtt

A kemoterápia előtt az egyik legfontosabb feladatunk, hogy a beteg szervezetet megerősítsük és roboráljuk. Különösen azok esetében lényeges ez, akiknek a betegsége a rák második-harmadik stádiumában tart, és már vesztettek a súlyukból.

Kemoterápia alatt

Ha olyan betegek keresnek, akiknél már elkezdődtek a kemoterápiás kezelések, akkor velük arról beszélgetünk, hogyan lehetne az émelygés és a hányinger kellemetlen tüneteit enyhíteni. Ilyenkor az segít, ha ivás előtt lehűtjük a folyadékokat. Anyák is sokszor ezt alkalmazzák a kisgyerekeknél, hogy kortyonként adagolják a hűtött teát, ezzel is csillapítva a hányási ingert. Az is segít az émelygés leküzdésében, ha rendszeresen étkezünk, naponta legalább ötször, és inkább kisebb adagokat.

Kemoterápia és táplálásterápia

Mivel a táplálásterápia segíthet a testsúly megtartásában, illetve a fogyás megfékezésében, az orvosok gyakorta kifejezetten erre a problémára kifejlesztett speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszert írnak fel a betegeknek. Előfordulhat, hogy kezdetben a betegek túl töménynek találják a speciális élelmiszert, és intenzívebb bélmozgást vagy ritkább esetben hasmenést is tapasztalhatnak. Ezeket a kellemetlenségeket csökkenthetjük vagy akár meg is szüntethetjük azzal, ha a speciális élelmiszert kezdetben kis adagokban, lehűtve fogyasztjuk, vagy akár higíthatjuk is.

Az iható speciális élelmiszeren kívül van por alapú speciális élelmiszer is, így szükség esetén van választási lehetőségünk. A por alapú speciális élelmiszert belekeverhetjük az ételünkbe, adagolhatjuk italhoz, krémhez, vagy akár fagyihoz is. A daganatos betegek közül sokan vágynak a sós ízű ételekre, erre a por alapú speciális élelmiszerek kiválóan alkalmasak.

Az ihatóspeciális élelmiszerek viszont remekül fogyaszthatóak két étkezés között! Ügyeljünk arra, hogy ne a fő étkezések helyett igyuk őket, mivel magas tápanyagtartalmuk miatt könnyen elvehetik az étvágyat a főétkezésektől. Mivel a cél a további fogyás megelőzése, vagy a testsúly növelése, ezért inkább igyuk őket “desszertként”, egy-egy nagyobb étkezés után, vagy két étkezés között. Rendkívül praktikusak, hűtés nélkül is eltarthatóak, és könnyedén magunkkal vihetjük őket.

Iktassunk minél több zöldséget és gyümölcsöt az étrendünkbe, mert a bennük lévő növényi festékanyagok megkötik a szabadgyököket, fontos forrásai az antioxidánsoknak, serkentik az immunrendszert és védelmezik az idegrendszert. Fogyasszunk mindhárom szín képviselői közül. Pirosakat: céklát, paradicsomot, gránátalmát, bogyós gyümölcsöket; sárgákat: sütőtököt, sárgarépát, mangót, sárgadinnyét; zöldeket: spenótot, rukkolát, brokkolit.

A kemoterápia mellékhatásai között az egyik legkellemetlenebb, hogy megváltozik az ízérzékelésünk. Ha azt vesszük észre magunkon, hogy más ételekre vágyunk, mint korábban, akkor ne ijedjünk meg, lehet, hogy a szervezetünk “üzen”, hogy éppen mire van szüksége. Ha valamiben bizonytalan vagy további kérdése van, bátran keresse fel a kezelőorvosát vagy dietetikusát.