kezelések hatásaAz esetek többségében a rákellenes kezelés a következő kezeléseket jelenti külön-külön vagy együttesen: műtét, kemoterápia, sugárterápia. A kezelés meghatározása a tumor elhelyezkedésétől és előrehaladottságától, valamint a beteg általános állapotától is függ. Ezek közül mindegyik hatással lehet szervezete energia-háztartására, még ha ez egyénenként eltérő mértékben és tünetekkel jelentkezik is.

Rákellenes sebészeti beavatkozás esetén

Daganatos megbetegedés esetén szükségessé váló sebészeti beavatkozás során a daganatot sebészeti úton távolítják el, majd az operációt követően kemoterápia, hormonterápia vagy ún. célzott terápia, sugárterápia következhet. Az operációt követően a felépülés egy része a kórházban történik, majd otthon folytatódik.

A rákellenes sebészeti beavatkozás átmeneti megemelkedett energiaszükséglethez vezet, amelynek nagyon fontos szerepe van a felépülés folyamatában, különösen a sebgyógyulásban és a fertőzések elleni védekezésben.

Sugárterápia esetén

Sugárterápia esetén nagy energiájú röntgensugarak vagy más típusú besugárzás rendszerint elpusztítja a rákos sejteket. A besugárzás is befolyásolhatja a tápanyagszükségletet, különösen ha a tápcsatorna, az emésztőrendszer is a besugárzási területhez tartozik.

A sugárzandó területtől függően jelentkezhetnek mellékhatások, mint pl. szájnyálkahártya-, nyelv- és torokirritáció, nyálkahártya fekélyek, szájszárazság, hányinger, hányás, hasmenés és székrekedés. Néhány esetben a mellékhatások étvágytalanságot vagy nyelési nehezítettséget is okozhatnak.

Ha úgy érzi, hogy nem képes vagy nehézkes a korábban elfogyasztott adagokat megenni, forduljon orvosához, aki a speciális, kifejezetten az Ön kiegyensúlyozott táplálását elősegítő speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek, és szükség esetén étvágyjavító gyógyszereket ír fel ebben az időszakban, hogy szervezete megkapjon mindent, ami a gyógyulásához szükséges.

Kemoterápia esetén

A kemoterápiasorán az orvosok speciális gyógyszereket használnak a daganatos sejtek elpusztítására. Önmagában is használható, de gyakran kombinálják pl. ún. célzott terápiával. Megelőzheti vagy követheti a sebészeti beavatkozást, és együttesen adhatják sugárkezeléssel – ezt radiometriának hívják.

A kemoterápia gyakran jár mellékhatásokkal, de a legtöbb csak átmenetileg jelentkezik és a terápia befejeztével hamarosan elmúlik. A kemoterápia mellékhatásai (hányinger, hányás, hasmenés, fáradtság, székrekedés, ízérzékelés változás, ételundor, stb.) étvágycsökkenéshez vezethetnek, ami a normál tápanyagbevitel csökkenését jelentheti. Ez előbb-útóbb súlycsökkenést, vagy tápanyaghiányt okozhat.

Számos esetben a megfelelő táplálékbevitel normál táplálkozás útján nem megoldható. Ilyen esetekben szükséges a magas energiatartalmú, gyógyulását elősegítő speciális élelmiszerek fogyasztása. Ezzel hozzájárul, hogy szervezete a daganatellenes kezelést megfelelően tudja tolerálni, és orvosa befejezhesse az Önnek szükséges kezelést.