15 éve foglalkozom telefonos diétás tanácsadással. Havonta 300 beteg hív fel, többségében daganatos betegek” – Kálmán Mártát, a Nutricia Dietetikai Tanácsadását ellátó dietetikusát kérdeztük arról, hogy hogyan célszerű egy műtétre felkészülni.

 

„Daganatos betegség. Mit ehetek?”

Az egyik leggyakoribb jelenség, amit látok, hogy amikor az emberek kézhez kapják a daganatos betegségről szóló diagnózist, akkor azonnal kutatni kezdenek az interneten, hogy mit ehetnek és mit nem. A különböző portálokon hosszú tiltólistával találkoznak, holott ezek a listák sokszor többet ártanak, mint használnak. Mert mihez kezdjen az a beteg, akinek az összes kedvenc étele tiltólistára került?

Nyilván nagyon fontos, hogy a szervezetünk a megfelelő tápanyaghoz jusson, de még fontosabb, hogy jó erőnléti állapotba kerüljünk, főként ha műtétre is sor kerül. Ehhez viszont az kell, hogy együnk.

Nemcsak a kezelések után fogyhatunk, hanem a fogyás a daganatos betegségekkel együtt járó kísérőjelenség. Ha egy betegtől eltiltják azokat az ételeket, amelyeket eddig a legjobban szeretett, akkor sokkal könnyebben le fog fogyni és az izomzata is leépül. Ez netto veszteség, mert egy legyengült szervezet sokkal rosszabb hatásfokkal küzd a daganatos megbetegedés ellen és a kezelések mellékhatásait is nehezebben viseli.

 

Daganatos betegségek és a megfelelő táplálkozás

Műtétre eleve csak akkor kerülhet sor, ha a megfelelő állapotban van hozzá a beteg szervezet. Éppen ezért azzal tudunk leghatékonyabban felkészülni egy műtétre, ha előtte megfelelő táplálkozással megerősítjük a testünket.

Első és legfontosabb: együnk! A második, hogy próbáljuk meg a megfelelő tápanyagokat bevinni a szervezetünkbe. Ha a szokásos adagjainkkal mégsem boldogulunk, akkor mindenképp tudatosan figyeljünk arra, hogy az étkezéseink fehérjében, vitaminokban és egyéb tápanyagokban gazdagok legyenek.

  • Fontos, hogy daganatos betegségek esetén füstölt dolgokat csak mértékkel fogyasszunk. Különösen igaz ez a füstölt sonkára, de az egyéb füstölt élelmiszerekre is, mint például a sajtok és a közkedvelt – bár drága – lazac.
  • Amennyire csak lehet, kerüljük a tartósítószereket. Sajnos a legtöbb felvágott mind tartalmaz tartósítószert. Ezért a betegeknek azt szoktam ajánlani, hogy inkább vegyenek egy pulykacombot, saját kezűleg süssék át, szeleteljék fel, és ezt tegyék bele a szendvicsükbe. Hozzá lehet még adni egy levél friss, zöld, roppanós salátát, amely nemcsak egészséges, de gusztusos is, a puszta látványa étvágygerjesztő.

 

Tiltólista az étrendben?

Nem kell tiltólistára tenni, de óvatosan bánjunk a finomított élelmiszerekkel is.

  • Ha nem vagyunk cukorbetegek, inkább használjunk mézet a finomított kristálycukor helyett.
  • Finomított fehérliszt helyett használhatunk vegyesen barna, teljeskiörlésű lisztet vagy különféle magokat.
  • Készíthetünk édességet zabpehelyből és gyümölcsökből.
  • Ha palacsintát sütünk, a finomított fehérliszt helyett használjunk legalább részben teljes kiörlésű lisztet.

Jó tudni, hogy a műtét után, amikor még nincs étvágyunk, viszont megnövekszik a szervezetünk energiaigénye, orvosi javaslatra fogyaszthatunk olyan klinikai tápszert, mely támogathatja a felépülésünket. Ezek a tápszerek már kis mennyiségben is magas energia- és fehérje tartalommal rendelkezik és még a sebgyógyulást is segítheti.

Fontos, hogy a műtét előtt és után is folyamatosan jelezzük a kezelőorvosunknak, hogy milyen az erőnlétünk. Ez neki is segít abban, hogy hogyan tud minket minél jobban támogatni a gyógyulásban. Kérdezzük ki a véleményét arról, hogy milyen speciális, gyógyászati célra szánt orvosi tápszert javasol a műtét előtti felkészülés idejére és a műtét utáni lábadozáshoz. Kérdezzünk folyamatosan és bátran, keressük a válaszokat, hiszen van praktikus segítség!