Étrendkiegészítő vagy gyógyászati célra szánt élelmiszer?

étrendkiegészítőBár mind az étrendkiegészítő készítmények, mind a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek, élelmiszernek minősülnek, mégis meglehetősen eltérő szerepet töltenek be a táplálkozásban.

Mit nevezünk speciális gyógyászati célra szánt élelmiszernek?

A speciális gyógyászati célra szánt élelmiszer olyan különleges eljárással vagy összetétellel készült élelmiszer, amely betegek (pl. rákbetegek) étrendi ellátására szolgál. Kizárólag orvosi felügyelet mellett használható. A készítmények olyan betegeknek készültek, akiknél orvosilag meghatározott tápanyagszükséglet áll fenn, ami nem fedezhető kizárólag a normál étrend megváltoztatásával.

Mit nevezünk étrendkiegészítőnek?

Étrend-kiegészítő a hagyományos étrend kiegészítését szolgáló olyan élelmiszer, amely koncentrált formában tartalmaz tápanyagokat vagy egyéb táplálkozási vagy élettani hatással rendelkező anyagokat.

Étrend-kiegészítő készítmények Speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek
Célzott fogyasztói csoport Egészségesek Betegek
Célja – Az egészség fenntartása.
– Hagyományos étrend kiegészítése
A beteg szervezet működéséhez szükséges tápanyagok bevitele, amikor normál étrenddel nem biztosítható teljes mértékben a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálás.
Alkalmazása Nem kíván orvosi ellenőrzést. Orvosi ellenőrzést igényel.

Az étrendkiegészítő készítmények és a speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerek más-más fogyasztói csoport számára készülnek, ezáltal felhasználási céljuk is eltérő.

Az étrendkiegészítő készítmények egészséges fogyasztóknak szánt élelmiszerek, melyeknek célja az egészség fenntartása a hagyományos étrend kiegészítésével. Használatukkor orvosi ellenőrzés nem szükséges.

A speciális élelmiszerek betegek számára készült termékek. Orvosi ellenőrzés mellett biztosítják a szervezet működéséhez szükséges tápanyagok bevitelét, amikor betegség miatt a normál étrenddel nem biztosítható a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálás.