Sugárkezelés… Hogyan lehet a kezelésekre felkészülni? A Nutricia Dietetikai Tanácsadását havonta 300 daganatos beteg keresi meg telefonon hasonló kérdésekkel. Kálmán Márta már 15 éve segít válaszokat találni a betegek kérdéseire.

A sugárkezelések precizitása rohamosan fejlődik és ennek köszönhetően napjainkban már kevesebb kellemetlenséggel kell a daganatos betegeknek szembesülnie. Ennek ellenére a sugárkezelés mellékhatásaival a mai napig számolnunk kell. Azt tapasztalom a tanácsot kérő betegek között, hogy a kellemetlen tünetek időbeli lefolyása egyénenként nagyon eltérhet és a súlyosságuk is nagyon különböző lehet.

 

A sugárkezelés egyik ilyen mellékhatása: a gyulladás.

Az emésztő- vagy szaporodási szervrendszert érintő sugárzás esetén a szövődmény például gyakorta bélgyulladás formájában jelentkezik. Éppen ezért fontos, hogy a daganatos betegek ne terheljék túl a bélrendszerüket zsíros élelmiszerekkel.

  • Kevesebben tudják, hogy nemcsak a sertészsír számít zsírnak. A növényi olajak, (pl. az olivaolaj), a margarin és a vaj túlzott használatát is kerülni kell.
  • Arra is biztatom a betegeket, hogy a megszokottnál jóval kevesebb fűszert használjanak, kerüljék az erősen sós vagy füstölt ételeket, és az alkoholfogyasztást is függesszék fel egy időre, mert ezek mind erősen irritálják a bélrendszer nyálkahártyáját.

A sugárkezelés mellékhatásai attól függően is jelentkezhetnek, hogy melyik testrészt érte a sugárzás.

Ha a fej-nyak régiót érinti, akkor gyulladt szájnyálkahártyára és szájszárazságra is számíthatunk. Mivel fájdalmas lehet a rágás és a nyelés, ezért száraz, darabos, rágós ételek helyett inkább a puha, pépes ételeket válasszuk, vagy igyunk inkább gyümölcs turmixokat. Amennyiben nem tudjuk a szükséges mennyiségű ételt elfogyasztani vagy fogyást tapasztalunk, feltétlenül jelezzük kezelőorvosunknak, aki iható tápszert javasolhat.

  • Minden étkezés után ügyeljünk a szájhigiéniára.
  • Sokan panaszkodnak szájszárazságra, különösen a fej-nyak tumorral diagnosztizált betegek közül. Nekik segíthet, ha cukorkát szopogatnak; a túlzott cukorfogyasztást elkerülendő, ezért válasszák a cukormentes változatokat.
  • A szájnyálkahártya nedvességének visszapótlásában segíthetnek az iható tápszerek. Ezek belülről szépen egyenletesen bevonják a szájüreget és védik a nyálkahártyát a további kiszáradástól.
  • De segíthet a gyakori szájöblítés, és olyan apróságnak tűnő praktikus tanács is, hogy puha sörtéjű fogkefét használjunk.
  • Öblögetéshez ne a kereskedelemben használatos, mentolos szájvizeket használjuk, mert ezek csíphetik a szájüregünket.

 

Sugárkezelés és hányinger

A sugárkezelések általában akkor okoznak hányingert, ha az emésztőrendszert érintik, ekkor ugyanazokat a trükköket alkalmazhatjuk, mint a kemoterápiánál. Hűtsük le a folyadékokat, fogyasszuk őket kortyonként, és együnk inkább többször keveset.

Ha bizonytalan vagy bármi kérdése maradt, akkor mindig forduljon a kezelő orvosához vagy a dietetikusához. Soha ne elégedjen meg azzal, amit a laikus ismerősei mondanak, kérjen megbízható szakmai helyről tanácsot.