6 kérdés + 6 válasz a rákos beteg étrendjéről

A daganatos betegek egy részének nehézséget okoz, hogy elegendő mennyiségű és minőségű táplálékot vegyen magához, mely veszélyes mértékű testtömeg-vesztéshez vezethet.

Miért nem eszik eleget a rákos beteg?

A rákos beteg étvágyát, táplálkozását számos tényező csökkentheti:

Sugárterápia esetén a sugárzandó területtől függően jelentkezhető mellékhatások, amelyek nehezítik a hagyományos ételek fogyasztását, pl.:

  • szájnyálkahártya-, nyelv- és torokirritáció
  • nyálkahártya fekélyek
  • szájszárazság

A kemoterápia étvágy csökkenéshez vezető lehetséges mellékhatásai, pl.:

  • hányinger, hányás
  • hasmenés vagy székrekedés
  • fáradtság
  • ízérzékelés változás vagy ételundor

A betegséggel járó aggodalom és stressz.

Miért veszélyes a nem megfelelő táplálkozás?

Számos kutatás bizonyítja, hogy a rákos beteg tápláltsági állapota jelentősen befolyásolhatja terápiája kimenetelét. Nagyon fontos ezért, hogy ebben az időben ne fogyjon! Táplálkozzon megfelelően, tartsa meg eredeti súlyát még akkor is, ha egyébként fogyni szeretne!

A daganatos megbetegedéskor fellépő fogyás sejtszinten indul el, és szinte törvényszerűen bekövetkező folyamat (a daganatos megbetegedések 40-85%-ában tapasztalható).

A kezdeti néhány kilogramm eltűnésének pedig a legtöbben, főleg ha a kezelés megkezdésekor túlsúllyal rendelkeztek, még örülnek is, és úgy érzik, hogy ez a gyógyulásuk része, és kontrollálni tudják a folyamatot.

Hány kilogramm fogyás lehet már veszélyes?

Az eredeti testtömeg 5%-ának elvesztése már veszélyes lehet, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a daganatellenes terápia hatékonyságát!

Ez egy 60 kg-os személy esetén -3 kg-ot, egy 80 kg-os személynél -4 kg-ot jelent. Már ekkora fogyás is veszélyezteti a kezelés eredményességét!

Mit tegyen, ha rövid időn belül 3-4 kg-ot fogy?

Amennyiben rövid időn belül 3-4 kg fogyást észlel, feltétlen jelezze orvosának, dietetikusának, vagy hívja a telefonos tanácsadás vonalat (06 40 223 223). Ne várja meg, amíg a folyamat már nehezen megállítható, vagy negatívan befolyásolhatja terápiájának kimenetelét!

Mit tehet tápláltsági állapotának megőrzése érdekében?

1. Mérje heti renderességgel testtömegét és írja fel az adatokat! Letöltöm a nyomtatható testtömeg-követő táblázatot!
2. Töltse le a neves orvosok által lektorált betegkiadványunkat! Letöltöm a táplálkozásról szóló betegkiadványt!
Kérdés esetén keresse fel orvosát, vagy kérdezze dietetikusunkat! Dietetikustól kérdezek e-mailban vagy telefonon!

 

Miként lehet a táplálásterápia hatékony?

Táplálásterápia elrendelése esetén az orvos által felírt speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer javíthatja a rákbeteg tápláltsági állapotát és ezáltal hozzájárulhat a rákellenes kezelés eredményességéhez.

FONTOS! Csak a megfelelő ideig folytatott kúrával érheti el a kívánt eredményt!

Kapcsolódó cikkeink:

A táplálásterápia mindig orvosi javallat alapján történik, az egyéni szükségletek figyelembevétele mellett. Feltétlenül folytassa a táplálásterápiát addig, amíg Önnek orvosa előírta.

 

 

Mit tehet gyógyulása érdekében?

Mérje rendszeresen testtömegét!

Mérje testtömegét hetente, és a mért adatokat rögzítse a letölthető testtömeg-követő táblázatunkban! Fogyás esetén haladéktalanul jelezze azt orvosának!

 

Ellenőrizze táplátsági rizikóját!

Néhány kérdés megválaszolásával egy gyors visszajelzést kaphat tápláltsági állapotának kockázatáról. A kapott eredményt ossza meg orvosával, dietetikusával!

Kérdése van?

Kérdés esetén forduljon orvosához, vagy kérdezze dietetikusunkat telefonon vagy e-mailben!