Rákos betegek étrendje a kezelések között

etrendA daganatellenes kezelések megterhelik a szervezetet, emiatt a kezelések között olyan étrendet javasolt folytatni, amelyek egyrészt kímélik a szervezetet, másrészt biztosítják a regenerálódáshoz szükséges energiát, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat.

 

Miket együnk egész nap?

Fő élelmiszer csoportok Kezelések közötti időszakban javasolt élelmiszerek
Húsok, húskészítmények, tojás

husok

  • A sovány húsok és felvágottak javasoltak, főleg főzve és párolva, nem bő olajban sütve.
  • Ha valaki nem kívánja a húsféléket, akkor növelni szükséges a tojás és a tejtermékek fogyasztását, hogy a megfelelő fehérje mennyiséget biztosítani tudjuk a szervezetnek.
Tej és tejtermékek

tejtermekek

  • Enyhébb tejcukor érzékenység esetén válassza a laktózban/tejcukorban szegényebb tejtermékeket pl. joghurt, túró, kemény sajt, ha nagyon érzékeny, akkor válasszon „tejcukor/laktóz mentes” tejtermékeket.
  • Hasmenések esetén a zsírszegényebb tejtermék fogyasztása javasolt pl. sovány túró, csökkentett zsírtartalmú, light sajtok.
Zöldségfélék, gyümölcsök

zoldsegek-gyumolcsok

  • Súlyos hasmenések idejére, illetve hasi területre kapott sugárterápiát követően kialakult szűkületek esetén, korlátozzuk a durvarost tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, pl. száraz hüvelyesek, borsó, magos gyümölcsök fogyasztását.
Gabonafélék

gabonafelek

  • Súlyos hasmenések idejére, illetve bélszűkületek esetén korlátozzuk a teljes kiőrlésű gabonából készült pékárúk fogyasztását, valamint a korpával, olajos magvakkal dúsított kenyérféléket, továbbá a teljes kiőrlésű gabonából készült száraztésztákat, és a barna rizst.

 

Rákos betegek étrendjének főbb dietetikai szempontjai

Főbb szempontok Javasolt étrend
Napi étkezések száma: 5-7
Gyakrabban, és egyszerre kisebb mennyiségek elfogyasztása javasolt
Napi energiaszükséglet: 30-40 kcal/ttkg
Ha a testtömeg stabilizálsa a cél akkor kb. 30 kcal/ttkg, ha a növelés a cél akkor 30-40 kcal/ttkg.
Napi tápanyagbevitel: A fehérjebevitel növelése szükséges pl. a gyulladások fellépése esetén, műtét után a felépülés idejére, izomtömeg növelése esetén, alacsony albuminszintnél.
A zsiradékbevitel csökkentése szükséges hasmenések idején, zsírfelszívódási zavar esetén.

  • fehérje: kb. 15-20 en%
  • zsír: kb. 20-30 en%
  • szénhidrát: kb. 55 en%

Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva:

  • fehérje: 1,0-1,5 g/ttkg
  • zsír: 0,6-1 g/ttkg
  • szénhidrát: 4-8 g/ttkg
Főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora):

Mindig tartalmazzanak állati eredetű fehérjét (hús, tojás, tejtermék).

Átmenetileg a kemoterápiás kezelések után tejcukor érzékenység alakulhat ki, ekkor válassza a tejcukorban szegényebb tejtermékeket pl. joghurt, túró, kemény sajt, ha nagyon érzékeny, akkor válasszon „tejcukor/laktóz mentes” tejtermékeket.

A húst és a tojást kevés zsiradék felhasználásával készítse, és csak enyhén fűszerezze.

 

Az étrenddel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelő orvosához, dietetikusához vagy hívja dietetikus szakértőnket:

Nutricia Dietetikus szakértő elérhetősége



Olvasson további cikkeket a témában!