A daganatellenes kezelések megterhelik a szervezetet, emiatt a kezelések között olyan étrendet javasolt folytatni, amelyek egyrészt kímélik a szervezetet, másrészt biztosítják a regenerálódáshoz szükséges energiát, fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat.
Miket együnk egész nap?
Fő élelmiszer csoportok | Kezelések közötti időszakban javasolt élelmiszerek |
---|---|
Húsok, húskészítmények, tojás |
|
Tej és tejtermékek |
|
Zöldségfélék, gyümölcsök |
|
Gabonafélék |
|
Rákos betegek étrendjének főbb dietetikai szempontjai
Főbb szempontok | Javasolt étrend |
---|---|
Napi étkezések száma: | 5-7 Gyakrabban, és egyszerre kisebb mennyiségek elfogyasztása javasolt |
Napi energiaszükséglet: | 30-40 kcal/ttkg Ha a testtömeg stabilizálsa a cél akkor kb. 30 kcal/ttkg, ha a növelés a cél akkor 30-40 kcal/ttkg. |
Napi tápanyagbevitel: | A fehérjebevitel növelése szükséges pl. a gyulladások fellépése esetén, műtét után a felépülés idejére, izomtömeg növelése esetén, alacsony albuminszintnél. A zsiradékbevitel csökkentése szükséges hasmenések idején, zsírfelszívódási zavar esetén.
Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva:
|
Főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora): |
Mindig tartalmazzanak állati eredetű fehérjét (hús, tojás, tejtermék). Átmenetileg a kemoterápiás kezelések után tejcukor érzékenység alakulhat ki, ekkor válassza a tejcukorban szegényebb tejtermékeket pl. joghurt, túró, kemény sajt, ha nagyon érzékeny, akkor válasszon „tejcukor/laktóz mentes” tejtermékeket. A húst és a tojást kevés zsiradék felhasználásával készítse, és csak enyhén fűszerezze. |