A rákos betegség gyanújának felmerülésekor elindul egy kivizsgálási folyamat, majd végül megtörténik a diagnózis felállítása. Ezt követően még további várakozási idő szükséges, amíg a daganatellenes kezelések elindulnak.
A várakozás időszakában is már nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, azért, hogy minél jobb tápláltsági állapotban kerüljön a szervezet akkorra, amikor elindul a daganatellenes kezelés.
Ezek a kezelések megterhelést, stresszt jelentenek a szervezetnek. A megfelelő tápláltsági állapotban lévő betegeknél általában ritkábban jelentkeznek a mellékhatások, azok, amik megjelennek is enyhébbek és a kezelések között kedvezőbb a regenerálódás folyamat. Az alultáplált betegeket sokkal jobban megviselhetik a mellékhatások, és hosszabb kórházi tartózkodásra számíthatnak.
Megfelelő mennyiségű és kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú étrend fogyasztásával javítani lehet a tápláltsági állapotot, és stabilizálni lehet a testtömeget. Naponta 5-szöri táplálkozás javallt, ebből 3 fő étkezés (reggeli, ebéd és vacsora) mindig tartalmazzon állati eredetű élelmiszereket pl. húst, tejterméket vagy tojást. A 2 kis étkezésre (tízóraira és uzsonnára) lehet gyümölcsöt és zöldségféléket fogyasztani.
Miből mennyit együnk egy étkezésre és egész nap?
Ez attól függ, hány évesek vagyunk, milyen a testtömegünk, végzünk-e fizikai munkát, sportolunk-e, illetve, hogy milyen a betegségünk természete. Mivel minden élelmiszerünknek más és más a tápanyag-összetétele, nehéz meghatározni, hogy miből mennyit is együnk. Egyszerűbb, ha a bonyolult, hosszadalmas számolásokat mellőzzük és inkább egységekben gondolkodunk.
Az egészséges táplálkozás során naponta:
- 2-3 egységet kellene fogyasztani a hús és húskészítményekből
- 3-4 egységet tejtermékből
- 5-8 egységet zöldségből és gyümölcsből
- 5-9 egységet gabonafélékből
Kiegyensúlyozott táplálkozás összefoglaló táblázata
Fő élelmiszer csoportok | Napi egységek száma | Mit tartalmazhat egy ill. két egység? |
---|---|---|
Húsok, húskészítmények | 2-3 egység |
Egy egység:
|
Tej és tejtermékek | 3-4 egység |
Egy egység:
|
Zöldségfélék, gyümölcsök | 5-8 egység |
Egy egység:
Két egység:
|
Gabonafélék | 5-8 egység |
Egy egység:
Két egység:
|
Mit is jelent a megfelelő tápláltsági állapot?
A BMI (testtömeg index, BMI) lehetőség szerint 20 és 25 kg/m² közötti. Alultápláltságról akkor beszélhetünk, ha a BMI értéke 20 kg/m² alatti. De nemcsak a megfelelő BMI-re szükséges odafigyelni, hanem a testtömeg csökkenésre, azaz a fogyásra is. Az 5%-nál nagyobb, akarattól független testtömeg csökkenés szintén kedvezőtlenül hat a gyógyulási folyamatokra.
Például 60 kg-os testtömeg esetén már a 3 kg-nál nagyobb súlycsökkenés annyit jelent, hogy átlépte az 5%-os kritikus határt.
Rákos betegek étrendjének főbb dietetikai szempontjai
Főbb szempontok | |
---|---|
Napi étkezések száma: | 5 |
Napi energiaszükséglet: | kb. 30 kcal/ttkg (pl.: 60 kg esetén 1800 kcal, fizikai aktivitás esetén) |
Napi tápanyagbevitel: | A megfelelő testösszetétel, azaz az ideális izom és zsír arány elérése és megtartása céljából az egyes tápanyagokra vonatkoztatott energia-bevitel legyen kiegyensúlyozott:
Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva:
|
Főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora): | Mindig tartalmazzanak állati eredetű fehérjét (hús, tojás, tejtermék), az esszenciális aminosavak biztosítására és az izomtömeg megőrzése érdekében. |