Rákos betegek étrendje a kezelések előtt

etrendA rákos betegség gyanújának felmerülésekor elindul egy kivizsgálási folyamat, majd végül megtörténik a diagnózis felállítása. Ezt követően még további várakozási idő szükséges, amíg a daganatellenes kezelések elindulnak.

 

A várakozás időszakában is már nagyon fontos a megfelelő táplálkozás, azért, hogy minél jobb tápláltsági állapotban kerüljön a szervezet akkorra, amikor elindul a daganatellenes kezelés.

Ezek a kezelések megterhelést, stresszt jelentenek a szervezetnek. A megfelelő tápláltsági állapotban lévő betegeknél általában ritkábban jelentkeznek a mellékhatások, azok, amik megjelennek is enyhébbek és a kezelések között kedvezőbb a regenerálódás folyamat. Az alultáplált betegeket sokkal jobban megviselhetik a mellékhatások, és hosszabb kórházi tartózkodásra számíthatnak.

Megfelelő mennyiségű és kiegyensúlyozott tápanyagtartalmú étrend fogyasztásával javítani lehet a tápláltsági állapotot, és stabilizálni lehet a testtömeget. Naponta 5-szöri táplálkozás javallt, ebből 3 fő étkezés (reggeli, ebéd és vacsora) mindig tartalmazzon állati eredetű élelmiszereket pl. húst, tejterméket vagy tojást. A 2 kis étkezésre (tízóraira és uzsonnára) lehet gyümölcsöt és zöldségféléket fogyasztani.

 

Miből mennyit együnk egy étkezésre és egész nap?

Ez attól függ, hány évesek vagyunk, milyen a testtömegünk, végzünk-e fizikai munkát, sportolunk-e, illetve, hogy milyen a betegségünk természete. Mivel minden élelmiszerünknek más és más a tápanyag-összetétele, nehéz meghatározni, hogy miből mennyit is együnk. Egyszerűbb, ha a bonyolult, hosszadalmas számolásokat mellőzzük és inkább egységekben gondolkodunk.

Az egészséges táplálkozás során naponta:

  • 2-3 egységet kellene fogyasztani a hús és húskészítményekből
  • 3-4 egységet tejtermékből
  • 5-8 egységet zöldségből és gyümölcsből
  • 5-9 egységet gabonafélékből

Kiegyensúlyozott táplálkozás összefoglaló táblázata

Fő élelmiszer csoportok Napi egységek száma Mit tartalmazhat egy ill. két egység?
Húsok, húskészítmények

husok

2-3 egység

Egy egység:

  • 50-100 g csont nélküli hús (pulykahús, csirkehús, marhahús, hal) vagy
  • 50-100 g felvágott vagy
  • 1 db nagyobb vagy 2 db kisebb virsli
Tej és tejtermékek

tejtermekek

3-4 egység

Egy egység:

  • 2 dl tej vagy
  • 1,5 dl joghurt, kefir vagy
  • 1 dl tejföl vagy
  • 50 g túró vagy
  • 2 szelet sajt (kb. 30-50 g) vagy
  • 1 db kockasajt
Zöldségfélék, gyümölcsök

zoldsegek-gyumolcsok

5-8 egység

Egy egység:

  • 1 db alma, őszibarack, nektarin vagy
  • 1 db paradicsom, paprika vagy
  • 1 darab sárgarépa vagy
  • 1 adag saláta (100-150g) vagy
  • 1,5 dl zöldséglé

Két egység:

  • 1 db banán (kb. 200 g) vagy
  • 1 adag burgonya (kb. 200g) vagy
  • 1 adag főzelék (kb. 200g) vagy
  • 1 adag párolt zöldköret (kb. 200g)
Gabonafélék

gabonafelek

5-8 egység

Egy egység:

  • 1 szelet kenyér (kb. 60g) vagy
  • 1 kifli (kb. 44g) vagy
  • 1 zsemle (kb. 54g) vagy
  • 1 szelet kalács (kb. 50g) vagy
  • 1 adag gabonapehely (kb. 40g)

Két egység:

  • 1 adag pizza vagy
  • 1 adag főtt tészta (kb. 200-240g) vagy
  • 1 adag párolt rizs (kb. 200-240g)

 

Mit is jelent a megfelelő tápláltsági állapot?

A BMI (testtömeg index, BMI) lehetőség szerint 20 és 25 kg/m² közötti. Alultápláltságról akkor beszélhetünk, ha a BMI értéke 20 kg/m² alatti. De nemcsak a megfelelő BMI-re szükséges odafigyelni, hanem a testtömeg csökkenésre, azaz a fogyásra is. Az 5%-nál nagyobb, akarattól független testtömeg csökkenés szintén kedvezőtlenül hat a gyógyulási folyamatokra.

Például 60 kg-os testtömeg esetén már a 3 kg-nál nagyobb súlycsökkenés annyit jelent, hogy átlépte az 5%-os kritikus határt.

Rákos betegek étrendjének főbb dietetikai szempontjai

Főbb szempontok
Napi étkezések száma: 5
Napi energiaszükséglet: kb. 30 kcal/ttkg
(pl.: 60 kg esetén 1800 kcal, fizikai aktivitás esetén)
Napi tápanyagbevitel: A megfelelő testösszetétel, azaz az ideális izom és zsír arány elérése és megtartása céljából az  egyes tápanyagokra vonatkoztatott energia-bevitel legyen kiegyensúlyozott:

  • fehérje: kb. 15 en%
  • zsír: kb. 30 en%
  • szénhidrát: kb. 55 en%

Napi tápanyagbevitel testtömeg kilogrammra vonatkoztatva:

  • fehérje: 0,8-1 g/ttkg
  • zsír: 1,0 g/ttkg
  • szénhidrát: 4-5 g/ttkg
Főétkezések (reggeli, ebéd, vacsora): Mindig tartalmazzanak állati eredetű fehérjét (hús, tojás, tejtermék), az esszenciális aminosavak biztosítására és az izomtömeg megőrzése érdekében.

 

Az étrenddel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelő orvosához, dietetikusához vagy hívja dietetikus szakértőnket:

Nutricia Dietetikus szakértő elérhetősége



Olvasson további cikkeket a témában!