A speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepe

speciális élelmiszerAz orvos által felírt speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszer olyan készítmény, mely emelt energia-, vitamin-, ásványianyag- és nyomelem-tartalma révén biztosítja a daganatos betegségben a napi tápanyagszükségletet és a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Speciális élelmiszerekről röviden

A gyógyászati célra szánt élelmiszerek gondosan összeállított összetevői között szerepelnek fehérjék, szénhidrátok, antioxidánsok, karotinoidok, omega zsírsavak, és közel 30 különböző vitamin és ásványi anyag, melyek mind a kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítják a rákbetegek étrendjében.

A táplálásterápia során orvosi célokra kifejlesztett, speciális élelmiszerek segítségével biztosítható, hogy mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálékot juttassunk a szervezetbe.

Ahhoz, hogy pl. az orvos által ajánlott napi 2 doboz speciális gyógyászati célra szánt élelmiszerben lévő tápanyagokat hagyományos táplálkozással szervezetébe juttassa, Önnek a normál napi adagján felül az alábbiakat kéne elfogyasztania:

  • 4 zsemle (600 kcal beviteléhez)
  • 0,7 liter tej (24 g fehérje beviteléhez)
  • 1,5 kg karfiol vagy kelkáposzta (9,6 mg vas beviteléhez)

A speciális élelmiszerek komplex összetételét nagyon nehéz normál táplálkozás útján fedezni.